Bijzonder moment op de jaarvergadering van 13 januari 2016

fep dvdschaaf bij FEP bordOp en druk bezochte jaarvergadering waarin aandacht was voor de onderwerpen waar we als bestuur het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest werd er ook iemand speciaal in het zonnetje gezet. Afgelopen jaar heeft hij op 80-jarige leeftijd zijn bedrijf overgedaan en was toen bijna 50 jaar biologisch akkerbouwer, destijds de eerste in Fryslân. Met recht een ware pionier die, tegen de gevestigde opvattingen in, zijn eigen gang ging. We hebben het dan ook over: Durk van der Schaaf uit Beetgummermolen.

Hij zag de kunst af van Duitse BD bedrijven maar gebruikte geen preparaten en dergelijke. Naast BD was er toen nog niets. Hij noemde daarom deze productie wijze: biologisch organisch. Onderstaande opmerking geeft een goed beeld van hem: "Uit idealistisch oogpunt ben ik niet steeds maar doorgegroeid met het bedrijf. In een kleinschalig bedrijf heb je alles zelf in de hand, van zaaien tot aan verkoop van je gewassen. Geen massaproductie en economisch gewin, maar een verantwoord en honderd procent kwaliteitsgewas met de uiterste zorg geteeld. Dat is wat de klant krijgt!".

Een kleine greep uit zijn vele activiteiten: 

  • Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie van het biologische product door mede oprichter te zijn van het: Frysk Eko Product;
  • En hij was samen met Ytzen Kooistra oprichter van de Friese project organisatie Soune Groun;
  • Hij zorgde in 1988 voor de eerste omschakelcursus voor praktiserende boeren;
  • Is altijd bezig geweest met het kweken van ziekte resistente aardappel met name tegen Phytophthora;
  • Was in 2009/2010 actief betrokken bij het tegenhouden van de proefvelden met GGO aardappelen in noord Fryslân. Met goed resultaat.

Maar Durk van de Schaaf gaat na een actief boerenleven niet stil zitten want hij is nu onder anderen lid van het WMO-platform in de gemeente Menameradiel.

Hij kreeg van het bestuur een, speciaal voor hem ontworpen, aandenken van glas en is daarbij benoemd tot erelid.

Deze site maakt gebruik van cookies Meer over cookies