IFOAM- Organics International en GGO's

IFOAM is alert op nieuwe ontwikkelingen. Zo ook op Genetisch Gemodificeerde Organismen. Op 19 oktober 1998, hebben de deelnemers aan de 12e Scientific Conferentie van IFOAM - Organics International in Mar del Plata een verklaring uit gegeven, waar meer dan 600 afgevaardigden uit meer dan 60 landen unaniem het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) uitsluiten in voedselproductie en landbouw. Vanaf dat moment zijn GGO's categorisch uitgesloten van de biologische landbouw.

Tekst van de verklaring:

Wij, de ondergetekende deelnemers aan de 12e wetenschappelijke conferentie van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) in Mar del Plata, Argentinië, doen een beroep op de overheid en regelgevende instanties over de hele wereld om onmiddellijk het gebruik te verbieden van gentechnologie in de biologische landbouw en voedselproductie omdat het gaat om:

  • Onaanvaardbaar bedreigingen voor de volksgezondheid;
  • Negatieve en onomkeerbare gevolgen voor het milieu;
  • Vrijgave van organismen van een niet-herroepbaar natuur;
  • Het verwijderen van de juiste keuze, zowel voor boeren en consumenten;
  • Schending van de grondrechten eigendom van boeren en bedreiging van hun economische zelfstandigheid;
  • Praktijken die onverenigbaar zijn met de principes van duurzame landbouw, zoals gedefinieerd door IFOAM.

Ondertekend door: Dr. Vandana Shiva (India), Hervé La Prairie (Uitgaande IFOAM - Organics International president, Frankrijk), Linda Bullard (Inkomende IFOAM - Organics International president, USA / België), Gunnar Rundgren (Inkomende IFOAM - Organics International vice- president, Zweden), Gerald Hermann (IFOAM - Organics International Treasurer, Duitsland), Pipo Lernoud (Conferentie Coordinator, Argentinië), Guillermo Schnitman (MAPO Voorzitter, Argentinië)

Biologische producten zijn te herkennen aan het Europees logo op de verpakking en daarbij wordt ook de certificeringinstantie en bedrijf controlenummer vermeld.

 

Deze site maakt gebruik van cookies Meer over cookies