Omschakelen

De laatste jaren is er een toename van het aantal boeren dat wil omschakelen naar de biologische wijze van bedrijfsvoering. Deze boeren moeten daarvoor contact opnemen met Skal. Op de site van Skal is over het omschakeltraject de nodige informatie te vinden.

Hier volgen enkele verhalen van boeren en boerinnen die jaren geleden de stap al hebben gezet. Hun overwegingen en ervaringen. Het is het verhaal van Biologisch legpluimveebedrijf “Fûgelfrij” van Mts. Yke en Sita Ykema-Greidanus uit Hichtum en het biologisch landbouwbedrijf Sudersé - It Griene Strân van Jan Pieter van der Plaats uit Workum.

Biologisch Legpluimveebedrijf “Fûgelfrij”

fugelfrijEven voorstellen: wij zijn Yke en Sita Ykema wonende in het pittoreske Hichtum nabij Bolsward met onze zoon Thom, waar we genieten van ons Biologisch Pluimveebedrijf met 3000 leghennen,10 Schapen en hun lammeren, een Boerderijwinkeltje met een diversiteit in Biologische (streek)producten en onze Boerencamping “Fûgelfrij” met 25 plaatsen tussen weiland en water....

In het jaar 2000 zijn we hier op ons eigen erf “verhuist” naar een ander leven: Van Mestvarkens, Melkvee en Jongvee naar Kippen en Schapen.....van Gangbaar naar Biologisch. Het eerstgenoemde was geen keus...we hadden graag de Melkveehouderij willen behouden en voortzetten maar te weinig grond en te klein....het stoppen met het houden van varkens was wel eigen keuze.....dat voelde al een paar jaar niet goed in vele opzichten.

Van Gangbaar naar Biologisch....dat was Gevoel....door alles wat je hebt ervaren in al die jaren ervoor. Eigenlijk zou het bordje bij ons in de tuin van Te Koop moeten staan omdat we dachten er weg te moeten.....we hebben vele alternatieven bezocht en bekeken maar als we dan weer het pad naar onze boerderij opreden dachten we elke keer....er is voor ons geen mooier plekje dan dit.....wat zouden we hier wel kunnen....en zo zijn we gaan denken vanuit mogelijkheden.....en daarin stond “Biologisch” centraal.....: In het houden van mestvarkens op de gangbare manier kregen we het moeilijk met de wijze waarop dat moest en ging; het werkte tegen ons gevoel....dat al die antibiotica en medicijnen toegediend moesten worden om “problemen” te voorkomen omdat ze met zovelen in een niet natuurlijke ruimte voor de dieren bivakkeerden.

En dàt maakte gevoelsmatig los dat er een verandering moest komen...terug naar de oorsprong. Die verandering zien we nu bij de kippen door hun pure en natuurlijke gedrag door de mooie ruimte in de stal en de uitloop naar buiten tussen de bomen en struiken waardoor ze ook het weiland in gaan. Hierdoor, en de natuurlijke grond en voeding, hebben ze een weerbaarder vermogen. En door geen medicijngebruik is de mest natuurlijk, minder geurend en ook beter voor het milieu. Door dit alles een (h)eerlijk puur eindproduct te mogen leveren...en dit alles geeft ons het Goede Gevoel!

We hebben stappen in het ondiepe genomen maar wel met 200% vertrouwen, inzet en positiviteit. De varkensstal verbouwd tot kippenstal samen met de Boerenhulp....de Koeienstal tot Schapenstal toen met 120 Schapen....want we wouden Samenwerken op deze plek, en de dieren en de grond alle aandacht geven die het verdiend en nodig heeft.

Later kwamen de mensen daarbij toen we in 2003 zijn gestart met onze Boerencamping met toen 15 plaatsen en Boerderijwinkeltje (in het voormalige tanklokaal).

fugelfrij2Denken en voelen vanuit mogelijkheden is ook kwetsbaar want je begeeft je in onzekere situaties waarin geen zekerheid geboden wordt. Die uitdaging heeft ons in niets tegengehouden om bij ons gevoel te blijven. Het houden van pluimvee was voor ons beiden nieuw en dus onbekend. Maar door de jaren heen leer je “de kip” kennen door zien, horen en voelen.

En mooi....kippen die lopen in een uitloop van weiland en bomen/struiken. Onze campinggasten vinden dit ook prachtig....ze weten niet dat het ook zo kan én bestaat. En dat ze de kippen niet “ruiken”...ze krijgen bij aankomst op de camping ook altijd als welkom een doosje van onze eieren en proeven ze ook écht en ook dat ze smaken naar “vroeger”...zo puur, zo lekker...en dát is waar we het voor doen en ons gevoel in ligt.....de ruimte en de rust te bieden aan mens en dier op een natuurlijke manier. Wat we zelf graag willen mogen we een ander bieden... dat is toch geweldig.

De keerzijde en het verdriet hebben we ervaren toen we in 2012 verdacht werden van Salmonellabesmetting en dit werkelijkheid bleek te zijn. Er zijn diverse soorten van Salmonellabesmetting waarvan 2 gevaarlijke varianten...één daarvan hadden wij. We waren net uitgebreid naar 6000 hennen, twee leeftijden, zodat we altijd eieren konden leveren omdat we ondertussen ook een eigen Pakstation voor eieren waren begonnen zodat we mochten leveren aan winkels, en restaurants.

Bij dit treffende feit werd ons bedrijf “op slot” gezet en vijf dagen later geruimd omdat het tussen Kerst en Oud en Nieuw viel. Wat dit allemaal voor gevolgen had en heeft gehad is niet zo maar te beschrijven. Het heeft heel veel met ons gedaan en na het beseffen wat er allemaal in zo’n korte tijd gebeurd toch weer proberen het te filteren in je hoofd en weer de moed te vinden om opnieuw te beginnen....

En dat is gelukt. We zijn opnieuw gestart maar weer met 3000 hennen....één leeftijd. En met dit aantal tot aan de dag van vandaag.

Een ronde bestaat uit 14 maanden. Daarna moeten de kippen weg en gaan weg voor de slacht. Dat zijn de regeltjes. En dat is soms heel erg jammer want dan zien ze er nog zo mooi uit, in de veren, maar verder ook en het legpercentage is dan ook vaak nog best hoog en tóch kan het niet anders.

Dan is het hard werken om de stallen weer schoon en ontsmet te krijgen. De nieuwe kippen komen meestal na een week of vier en zijn dan 17 weken oud. Dan kunnen ze in alle rust wennen aan hun nieuwe stal, het eten en drinken, de nieuwe uitloop naar de buitenwereld en zo naar de legnesten hun weg vinden waar ze rond de 20ste week beginnen met eieren leggen.

fugelfrij3In 2003 is de camping begonnen en het Boerderijwinkeltje ontstaan en gegroeid. Maar groter zal het niet worden. We willen groot zijn in klein blijven...in alles. Dat past bij ons en ons gevoel. Het is hard werken, de dagen zijn lang maar we genieten ervan en dat geeft weer energie. Mens en dier is hier “Fûgelfrij”...in zijn en beleving. Dit is een kleine impressie van ons en ons leven. Informatie is ook te vinden op onze website. En anders bent U van harte welkom!

Met een hartelijke groet,
Yke en Sita.

 

sudersee2

Biologisch landbouwbedrijf Sudersé - It Griene Strân

Net buiten de zeedijk van Workum vind u een jong Zuiderzee polder. Deze polder bestaat uit 2 gedeeltes polder Het groene strand en polder Het gele strand. Ons bedrijf bevindt zich op het groene strand, vandaar de Friese naam It Griene Strân. Natuurlijk geeft de naam ook het groene karakter van ons bedrijf weer.

Het bedrijf heeft meerdere takken. Geen van deze takken is een hoofdtak, alle takken zijn belangrijk en dragen bij aan het voortbestaan van het bedrijf. De oudste tak is het akkerbouwbedrijf. Gestart in de vroege jaren 50 van de vorige eeuw door de grootvader van de huidige bedrijfsleider Jan Pieter. In de jaren 80 is het bedrijf omgeschakeld naar de biologische bedrijfsvoering. Gedurende de laatste 20 jaren is de verkoop aan huis, verkoop via de webwinkel en sinds 2010 de verkoop vanuit een eigen natuurvoedingswinkel.

sudersee

Van Gangbaar naar Biologisch

Wanneer je als boer in de jaren 80 omschakelt wordt er vreemd naar je gekeken, je roeit tegen de stroom in en je wordt anders, zelfs met de nek, aangekeken. Dat was voor Andries van der Plaats geen reden om het niet te doen. Het groeiende bestrijdingsmiddelen gebruik, het moeten produceren van ‘bulk-partijen’ ging hem steeds meer tegen staan.

Het biologisch produceren van biologische aardappels en groente betekende ook dat je als kleine teler weer mee telde. Wekelijks kleine partijen afleveren naar de veiling en voor een prima prijs verkopen. Daarmee kwam de lust in het boer zijn ook weer terug. Er werd dus duurzaam verbouwd, zonder vergif in de natuur te brengen én de eerlijke handel was ook terug.

Terug bij af?

Nu bijna 30 jaar later is het produceren van grote partijen in de biologische ook een must, daar is het bedrijf te klein voor en daarom is in gezet op de directe verkoop. Maar dat betekend niet terug bij af, want het duurzame karakter van de biologische teelt is gebleven. Door een groot deel te produceren voor de direct kopende consument wordt ook een goede prijs voor het eigen product gekregen. De verkoop loopt via de eigen biologische winkel in Workum, via De Streekboer en via de, in heel Fryslân opererende webwinkel, bioweb.nl.

grienestran

 

 

Deze site maakt gebruik van cookies Meer over cookies